woensdag 28 mei 2014

Nieuw Elixer!

De ontstaansgeschiedenis van Coca Cola is vergelijkbaar met een heden ten dage populair middel. Het was overigens niet de bedoeling van de uitvinder van dit Elixer om een frisdrank te produceren:

"Eigenlijk zocht Pemberton in het keukentje achter zijn drogisterij in Atlanta naar een recept voor een medicinaal drankje tegen duizelingen en algehele malaise. Hij experimenteerde met allerlei plantenextracten en Coca-Cola was een van de uitkomsten. De nog steeds geheime formule van het drankje wordt goed bewaard in een bankkluis in Atlanta."Zo is het ook een beetje vergaan met de antidepressiva die nu wijd en zijd verbreid zijn. In Nederland slikt er naar schatting ongeveer een miljoen mensen een middel tegen depressiviteit. De vermeende werking tegen depressie is slechts bij toeval ontdekt.

Het begint op te vallen dat de middelen tegen depressie inmiddels tegen allerhande 'kwalen' worden voorgeschreven. De antidepressie pil begint een waar Elixer te worden. Hoofdpijn? Spanningen? Stress? Onrust? Spierpijnen? Meer een meer klachten kunnen volgens de Dr. Doxey's van onze tijd verholpen worden met de wonderpil.

Vanzelfsprekend maakt het breder inzetten van deze middelen meteen een eind aan de geloofwaardigheid van de werking ervan. Dat artsen in de PR campagnes van de farmaceuten trappen is ze niet aan te rekenen. Mensen zijn goedgelovig, we kunnen artsen gelukkig ook tot deze groep rekenen. Toch zijn ze daarmee wel de volgelingen van de Dr. Doxey's van deze tijd.

Zolang de makke schapen gretig afnemers blijven van de kwakzalvers pil tegen allerhande kwalen zal de omzet alleen maar groeien. Hoe populairder een middel, hoe meer de populariteit toeneemt. Terwijl het bewijs voor de werking tegen andere kwalen slechts op enkele individuele ervaringen berust. De farmaceutische industrie is veel aan te rekenen, echter niet dat zij op zuiver wetenschappelijke wijze haar legitimiteit onderbouwt.

Bij gebrek aan middelen die echt werken - of een grotere dosis gezond verstand bij de volgzame 'gelovers' van de Elixer wonderdokters van onze tijd - zullen de kosten voor de gezondheidszorg nog wel een tijdje stijgen. Er is in elk geval één marktpartij die hier erg blij van wordt.

Geen opmerkingen: